13 comments

 1. Εκτός και άν η καρδιά σε έχει εκνευρίσει τόσο πολύ ,
  που τελικά ακούς μόνο την λογική!

  Υ.Γ.Πρόταση:
  Άκουσμα του post,
  «Τρύπες-Ακούω την Καρδιά μου»
  ( …και δεν ακούω την σκέψη μου)

 2. Χωρίς μάτια που βλέπουν το φυσικό κόσμο και λογική που αντιλαμβάνεται, επεξεργάζεται, νοηματοδοτεί την πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει καρδιά, “το μάτι της ψυχής” όπως λές Μυστη-κέ, που να βλέπει πίσω από τον κόσμο. Και η καρδιά Nightwhisper σε εκνευρίζει και σε προδίδει όταν την αφήνεις μόνη, όταν την αποχωρίζεις από τη ζεστασιά ολόκληρης της ύπαρξής σου (περιλαμβανομένων των αισθήσεων και της λογικής), όταν την αφήνεις να παρασύρεται από αυτονομημένα συναισθήματα που δεν μπόρεσες ή δεν θέλησες να αντιμετωπίσεις.

 3. Πολύ σημαντική η παρατήρησή σου, φίλε rockfalcon.
  Τα «αυτονομημένα» συναισθήματα που αναφέρεις είναι όντως αυτονομημένα; Δεν είναι κι αυτά κομμάτι της ύπαρξής σου, της ολότητάς σου (έστω κι αν χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες στιγμές στο χρόνο, συγκεκριμένες καταστάσεις…);
  Και είναι πάντα εύκολο να θέλεις (πολύ περισσότερο να έχεις τη δύναμη) να τα αντιμετωπίζεις;

 4. Η λογική νοηματοδοτεί την πραγματικότητα;; Χμ… Δε μου κολλάει, rockfalcon… Θα το έλεγα αλλιώς: καρδιά εισπράττει την πληροφορία των ματιών και την επεξεργασία που κάνει η λογική, δίνοντας νόημα και στα δύο.

 5. Πάντως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι ίσως η λογική να νοηματοδοτεί ένα τμήμα έστω της πραγματικότητας, έτσι δεν είναι;

 6. Ό,τι ορίζεις ως «καρδιά», Μυστη-κέ, είναι κι αυτό εγκεφαλική λειτουργία και μάλιστα εξαιρετικά πολύπλοκη και ποιοτικά ανώτερη λογική διαδικασία. Ακόμη και αυτό που η ψυχολογία ονομάζει ως υποσυνείδητο, δεν είναι καθόλου χαώδες και παράλογο και βέβαια αποτελεί άλλη μια έκφανση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Είναι απλώς φοβερά πολύπλοκο και πολυμερές ώστε η συνείδησή μας να μην έχει απόλυτη και ξεκάθαρη εικόνα γι αυτό. Εξάλλου κι εσύ το λες ότι με την καρδιά επιχειρείς να δώσεις νόημα. Μα κατ’ εξοχήν το νόημα είναι λογική διεργασία. Ας μη χωρίζουμε τον άνθρωπο σε κομμάτια (λογική, καρδιά κλπ). Οι διαφορετικές εκφάνσεις και λειτουργίες έχουν ένα κέντρο και πιστεύω ότι μάλλον θα πρέπει να επιδιώκουμε την ενότητά τους και όχι την πόλωσή τους.

 7. Strofi, ρωτάς αν «Τα “αυτονομημένα” συναισθήματα … είναι όντως αυτονομημένα».
  Και βέβαια όχι. Όμως επειδή η πραγματικότητα (ακόμη και ο εαυτός μας) πολλές φορές ξεπερνούν τις δυνάμεις και αντοχες της λογικής μας, φαίνονται και τα συναισθήματα σαν να είναι αυτονομημένα. Αυτή η αίσθηση μας παρασέρνει και μας μπλοκάρει. Τα συναισθήματα γίνονται κάτι σαν εμμονές και μας ταλαιπωρούν, μέχρι κάτι πιο δυνατό να μας τραβήξει το ενδιαφέρον ή κάποιος φίλος να μας δώσει το χέρι. Σε όλους μας συμβαίνει νομίζω να περνάμε τέτοιες φάσεις. Δεν έχει κι αυτό άραγε την ομορφιά του; Δεν είναι όμορφο που δεν ειμαστε τέλειοι;

 8. Δεν καταλαβαίνω rockfalcon γιατί σε ενοχλεί ο διαχωρισμός (λογικής, καρδιάς κτλ). Και δε θεωρώ ότι η «καρδιά» είναι κάτι ανεξάρτητο του εγκεφάλου. Το αν εξαντλείται σε αυτόν είναι μεγάλη συζήτηση και δεν έχω απάντηση… Πάντως νομίζω είναι άστοχο να τη χαρακτηρίζεις λογική λειτουργία, ακόμη κι αν είναι 100% εγκεφαλική. Η λογική έχει συγκεκριμένους κανόνες ενώ το θυμικό-βουλητικό(-κι αισθητηριακό;) μέρος του ανθρώπου έχει και άλλα χαρακτηριστικά.
  Το «νόημα» ως λέξη έχει δύο σημαινόμενα στην ελληνική γλώσσα: της λογικού νοήματος και της νοηματοδότησης. Το πρώτο είναι λογική διεργασία ενώ το 2ο όχι. Όσον αφορά την πόλωση, δεν υποστήριξε κανείς ότι δε θα πρέπει να επιδιώκουμε την ενότητά τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s